Anton.

November 2016

Interview met een Belgisch snowboard producent

Demir Julia is in de snow- en skatewereld een gevestigde waarde. Hij legde een erg leuk traject af en is de drijvende kracht achter Verdad Snowboards, een snowboard merk van Belgische bodem. We strikten hem voor een kort interview, waar hij ons uitlegt waar zijn passie vandaan komt.

Hoe is het allemaal begonnen? Waar komt je passie voor de sneeuw vandaan?
Zolang ik mij kan herinneren ben ik gepassioneerd door de sneeuw en de bergen.
Op jonge leeftijd ben ik dankzij mijn ouders beginnen skiën, toen ik ouder werd en begon te skateboarden was de overgang naar snowboarden een logisch vervolg. Na mijn humaniora ben ik naar de Alpen vertrokken en een paar jaar later werd ik pro. Na 10 jaar begon ik met Imperium, nog eens 7 jaar later (in 2011) werd Verdad geboren.


Je begon zelf snowboards te ontwikkelen: aanvankelijk Imperium, nu Verdad. Was dat het resultaat van een soort tekortkoming of frustratie bij het materiaal dat je als pro-rider gebruikte?
Gedeeltelijk wel. Ik droomde van boards met designs die niet bestonden, van een brand dat ziel en passie uitstraalde! Een brand voor riders door riders, allemaal mensen die leven voor het snowboarden.

Wat maakt volgens jou een góed snowboard?
Shape! De shape van een board moet  perfect uitgebalanceerd zijn. De houtkern en vezels zijn ook heel belangrijk, hoe beter deze kern hoe beter de flex en torsie van het board en hoe beter je board zal reageren op elke mogelijke situatie. En dan is er nog de base, hoe beter de kwaliteit van je base, hoe sneller je glijdt, en snelheid is voor mij écht belangrijk.


Je eigen snowboardmerk, hoe begin je daar aan? Hoe verloopt het proces van de ontwikkeling?
Je moet de ambitie hebben om je droom te verwezenlijken en er alles voor over hebben. Je moet kunnen leven met constante druk en stress en vooral in jezelf blijven geloven. Pas dan waag je de sprong en begin je er aan.

Eerst heb je startkapitaal nodig. Sparen, lenen en er hard voor werken tot je een mooie som bij elkaar hebt want snowboards zijn erg duur in productie, ook al begin je maar met één model.

Vervolgens zoek je een sterke naam en tracht je het imago te bepalen dat je aan je brand wil koppelen.
Vanaf dan is het belangrijk dat je een topproduct bouwt met een topdesign, zodat je al de beloftes van je imago kan waarmaken.

Dat zet je dan weer kracht bij met marketing, fotos, videos en een goede, duidelijke site die wordt versterkt door alle mogelijke sociale media. Zo krijg je je merk via de kortste weg bij je klant. Als alles wat begint te lopen moet je bedenken hoe je de sales aanpakt, de distributie van de boards, de agenten die ze zullen verkopen, de shops, online verkoop, ...  

Als laatste heb je een erg goede backoffice nodig: het opvolgen van de klanten, zowel service als betalingen maar ook de dienst-na-verkoop maken dat je merk eruit springt of niet.

Wat is je favoriete board en waarom?
Onze eigen DJ series zijn mijn favoriete boards.
Een board moet mij helpen vermits ik intussen een oudere rider ben, daarom ben ik op zoek gegaan naar de beste verhouding tussen de houtkern en de vezels zodat het board mij echt helpt op ruw terrein en me extra vertrouwen geeft bij hoge snelheden.

Ik ben ook erg blij met onze dubbele V cambers, met deze constructie kan je heerlijk in de poeder *knallen* zonder heel de tijd naar achteren te leunen. Je kan er zonder problemen backcountryjumps op landen met het  gewicht naar voren, wat vroeger onmogelijk was.

 Je bent zelf erg vaak in de sneeuw, wat staat er op het programma voor seizoen 16-17?
Ik woon momenteel in Puigcerda, een kleine gemeente op 1,5 uur van Barcelona. Dat is echt back to my roots, de Julia clan komt van daar. Maar over een maand vertrek ik naar de Pyreneeën. Ik zal heel het winterseizoen nonstop werken voor een skistation in Formigueres waar ik verantwoordelijk ben voor de ludieke zones (een klein snowparkje, een familierun, een freeriderun, enz). 


Is het een haalbare kaart om in België een snowboardmerk te lanceren?
De bedoeling is dat ik in de Pyreneeën de volgende stappen kan uitwerken voor Verdad. Vanuit België is dat nagenoeg onmogelijk. Er zijn geen bergen, geen sneeuw en veel te weing snowboarders. Aanvankelijk was ik in België gebleven voor mijn gezin, maar als ik wil dat Verdad groeit moet ik mijn grenzen verleggen. Als het me lukt zal de familie volgend jaar volgen. 

Als ik ook daar geen opening vind ga ik verder op zoek naar mogelijkheden in de Alpen.
Verdad is een púúr Snowboardmerk, ik moet in de bergen zitten!


Wat is je favoriete gebied als boarder?
Les Arcs, omdat daar mijn carriere is begonnen, daar ken ik echt elke spot. Al mijn overwinningen, maar ook tegenslagen heb ik daar gehad! Intussen hebben de Noord Alpen ook nog maar weinig geheimen voor me.
Maar nu voel ik dat het tijd is dat ik de Pyreneeën beter leer kennen.


Heb je een tip voor (jonge) snowboarders die ervan dromen om voor de kost te boarden?
Als je er alles voor over hebt, een positive instelling hebt en af en toe tegen *een goed pak rammel* kunt, dan zal je je droom bereiken!


Demir, bedankt, en tot in de sneeuw!